duktigfällan

Duktigfällan. Någon som känner igen sig? JagSkaBara. Bara lägga iordning kuddarna i soffan, tar ett par minuter, inga problem. Och ta med all disk till köket. Och sen torka rent diskbänken och ställa ner all disk i maskinen. Och förbereda inför diskning av nappflaskor. När ag väl gör det kan jag lika gärna diska direkt, och koka dem också. Då är jag vid kaffekokaren, så gör lite mer kaffe medan vattnet kokar upp. Plockar upp alla dregglisar och sockar och t-shirts från golvet och soffbordet, så är det ju klart där inne. Passerar skötbordet på väg till tvättkorgen, så passar på att lägga upp lite extra blöjor, vika ihop kläder, lägga saker till rätta och ser plötsligt mer tvätt i hallen så då hämtar jag det. Inser att jag skulle ju gå på toa innan, går till toan men städar istället handfatet och går till köket med lite skräp. Och fortsätter diska flaskor.

Man kan ju faktiskt också skratta åt sig själv. Som håller på såhär hela tiden. Som försöker få tiden att klaffa, och lägger energin på att städa handfatet och lägga iordning soffkuddar än gå på toaletten. - Men det är väl detta som är just duktigfällan. Att det är så fantastiskt om kuddarna ligger fint och filtarna är ihopvikta, så man kan njuta av det och det är iordning när min man kommer hem eller om någon skulle komma på besök. Det är ju också så skönt att göra allt detta när lillen sover så att man kan ägna sig åt henne utan att känna sig stressad när hon vaknar. Så att det enda man behöver bry sig om är henne. - Men det är väl det som är duktigfällan. Att allt ska vara prydligt och iordning, att man känner en inre stress om det inte är på det viset. Som om att man skulle få banne om köksbänken inte är diskfri och avtorkad.

Jag ska försöka att inte göra allt på en gång. Börja dagen med kaffe och sedan välja vad jag ska göra medan lillen sover, och BaraGöraDet. Och pausa. För jag får inte glömma mig själv nu, det är viktigt för framförallt mig själv men också för hela min familj. Det är viktigt att jag hittar en aktivitetsbalans så att jag kan hålla min hälsa på en hållbar nivå. Så jag kan ta hand om min lille, och må bra medan jag gör det. - Duktigfällan. Att det skulle vara OK att jag mår dåligt medan jag är mammaledig.

Så nu har jag satt mig ner för att dricka kaffe, och skriva. Och nu måste det bli paus så mina armar och händer orkar vidare.

Allmänt | |
Upp